SM och mästerskapsdeltagare 2014

Agility

Anna Kågeman
Nu är vårt första Agility-SM förbi, och vilken fantastisk upplevelse det var! Visst var det en bra bit att åka, men jag hade sällskap av både sambon och min mamma vilket gjorde helgen till en härlig husbilssemester.

Resultatmässigt blev det disk – klantig förare men suverän Tilli. Det var rätt pirrigt med mästerskap och livesändning, någon jag inte varit med om tidigare. Att resultatet uteblev gjorde mig inget direkt, utan jag var på strålande humör hela helgen ändå; det var häftigt att vara där och få delta. Nu laddar vi om och satsar på att försöka kvala till nästa års SM, för nu är mitt mål att delta vartenda år resten av livet! Nästa års SM på hemmaplan får vi absolut inte missa!!

Sofia Wiklund
sofia (2) Jag har tävlat SM varje år sedan 2003 med andra hundar med undantag för 2 år. År 2014 blev det dock äntligen dags för mitt och Stacys första gemensamma SM! Vi har missat SM de 2 senaste åren då vi valt att prioritera avel framför tävling, men nu var det då dags att fokusera på “karriären” istället.

Stacy tävlade både individuellt men hade även kvalat in tillsammans med laget “Four Friends Farmarlaget”.

SM inleddes på fredagen för vår del då det var dags för agilitylagklassen. Stacy gjorde ett fint felfritt lopp och laget la sig på en 4e plats inför finalen.

På lördagsmorgonen var det dags för individuella hoppklassen men tyvärr fick vi en vägran på ett hopphinder, så våra chanser till en bra slutplacering förminskades drastiskt om det inte skulle visa sig vara en riktigt svår finalbana där det finns möjlighet att klättra i placeringarna. På lördagseftermiddagen gick lagfinalerna och vårt lag gick ut som 4a från slutet. Det är nervöst när man har medaljvittring men jag kände mig trygg med Stacy. Loppet blev inte helt rent, det var nära att hon exempelvis satt i en tunnel hon inte skulle ta, men i mål kom vi felfritt! Sedan visade det sig att vårt lag slutade 3:a! Så det blev till att springa ärevarv vilket var riktigt häftigt! Detta var alltså Stacys första SM-medalj och min 5:e SM-medalj.

På söndagsmorgonen gick vår individuella lagfinal och vi startade relativt tidigt eftersom vi fått fel i loppet innan. Även denna gång fick vi dessvärre en vägran på ett hopphinder, men i mål kom vi och vi fick därför ett resultat. Vi slutade på plats 28 av ca 65 starter.

Att gå upp på prispallen under prisceremonin är något helt fantastiskt och få medaljen runt halsen. Detta var ett fantastiskt SM och jag hoppas att jag och Stacy får uppleva många fler i framtiden!

Freestyle & HtM

Erik Johansson
erikaaa På luciamorgonen var det dags för Oggie fjärde SM i HTM och hennes tredje SM i freestyle.Jag hade knappt kunnat sova nåt natten innan för jag var så nervös men jag lyckades hålla ihop och inte störa Oggie under HTM-starten och hon gick superbra, bästa någonsin på tävling! Jag var sååå stolt över min lilla tös! Och sen räckte poängen till ett brons!

Jag trodde inte alls vi skulle lyckas ta oss till pallen – det finns många jättebra HTM-ekipage nu – men det gjorde vi!

När det var dags för freestylen var jag helt vimmelkantig av sömnbrist och överraskningen att det gått så bra i HTM så jag klantade mig och glömde programmet flera gånger. Oggie jobbade bra och hanterade situationen jättefint, att jag gav fel kommandon eller kommandon vid fel tillfälle kan inte mitt lilla hjärta lastas för.

Sandra Kagevik med Thyra
Jag och Thyra började året med att tävla i finalen av Agria Freestyle Elite Challenge 2013 som gick av stapeln på My Dog. Vi blev AFEC-vinnare 2013!I mars åkte vi på vårat livs största äventyr. Som Svenska mästare i freestyle 2013 fick vi representera Sverige på Cruft’s internationella freestylefinal. I ett startfält med många välkända namn på både förare och hundar så lyckades vi klämma oss in på en 4:e plats!

Vi var med i landslaget under 2014, och deltog som ordinarie både på VM i Finland och NM i Norge.

Lagom till VM i augusti hann Thyra fylla 10 år! Efter kvalomgången kom vi på 5:e plats, och gick vidare till den individuella finalen. Tillsammans med våra lagkamrater tog vi även lag-brons! I finalen slutade jag och Thyra på en 9:e plats, på VM!NM var en väldigt påfrestande tävling för min del, men jag gjorde så gott jag kunde för att hjälpa och stötta Thyra inne på planen. Efter kvalomgången slutade vi på en 4:e plats, och gick vidare till den individuella finalen. Tillsammans med våra lagkamrater tog vi lag-silver! I finalen lyckades vi behålla vår placering, och slutade på 4:e plats!

I december tävlade vi på vårat tredje freestyle-SM. Det började jättebra, men så slog det över totalt för Thyra. Jösses! Trots Thyras frispel där i mitten av programmet så lyckades vi ändå komma på 4:e plats!

Som om inte alla resultat under året vore nog (AFEC-vinnare, 4:a Cruft’s, 4:a VM, lag-brons VM, 4:a NM, lagsilver NM, 4:a SM) så avslutade vi stort med att ta hem vinsten av Årets freestylehund 2014!

Av alla 18 starter vi gjorde totalt, så nådde vi 18 certpoäng!

Sandra Kagevik med Lhine
Lhine och jag gjorde egentligen inte så mycket under förra året, men några saker tycker jag kan vara värda att nämna.På My Dog i januari arrangerades årets första tävling med de nya reglerna att man kunde ta cert och championat i heelwork to music. Jag och Lhine startade på den tävlingen, och hon blev första och enda svenska hunden med cert i heelwork to music!I februari tog Lhine cert nummer två och tre, och blev därmed Sveriges första heelwork to music-champion!

I december var vi kvalade till vårat andra heelwork to music-SM. 2013 låg Lhine dock i valplådan istället, så nu blev det SM-debut för oss. En fin debut som resulterade i en 10:e placering.

Open European Championships i freestyle och HTM

Anna Wass & Erik Johansson
tom&oggie November brukar ofta vara ganska tråkig men den här gången hände det nåt väldigt roligt också: Team Snöbollarna åkte till Tyskland för att tävla på Open European Championships i freestyle och HTM!Resan tog 20 h + en övernattning åt vardera hållet och var ganska tröttande för både oss och hundarna, kanske lite extra jobbigt för Tim eftersom han delade bil med världens snyggaste löptik och han dessutom var på sin första utlandsresa.

Arrangemanget i Stuttgart var på en stor mässa och var väldigt välorganiserat och bra. Det var en härlig stämning och alla hejade på alla :)

Oggie slutade på 25e plats i HTM och Tim på 40e plats och det svenska HTM-laget tog hem en 5e placering. Känslan med Oggie inne på plan var helt fantastisk, hon jobbade jättebra och matte tror det var det bästa program dom nånsin lyckats med på tävling :) Tim jobbade stundtals jättefint men blev ibland lite distraherad av miljön (vilket kanske inte är så konstigt på första tävlingen i mässmiljö och där en av hundarna dessutom hoppade på honom innan tävlingen).

I freestylen kom Oggie på 43e plats efter en start där matte tokstressade in på plan vilket ledde till massa strul men vi lyckades vända det och avsluta med en bra känsla. Det svenska FS-laget tog en 10e placering. Bästa svenska ekipage var våra klubbkamrater Yvonne Öster & Vera!Vi kom hem med många fina minnen och efter att ha sett underbara program!/Team SnöbollarnaErika Johansson & mopsen Oggie och Anna Wass & vita herdehunden Tim